Skip to content

Afdelingshoofd ICT

Nederland, Noord-Holland, TexelGeneral Support (GES)

Functieomschrijving

NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee is het nationale oceanografisch instituut dat al bijna 145 jaar multidisciplinair fundamenteel en grensverleggend zeegaand onderzoek doet naar wetenschappelijke en maatschappelijke belangrijke vraagstukken over het functioneren van oceanen en zeeën. Ook beheert het NIOZ de nationale infrastructuur voor het uitvoeren van zeegaand onderzoek, inclusief drie onderzoeksschepen.


NIOZ is één van de onderzoeksinstituten van de Stichting NWO-i en telt ca. 350 medewerkers in vaste en tijdelijke dienst. Het heeft een vestiging op Texel en Yerseke. Het NIOZ is georganiseerd rondom 4 wetenschappelijke afdelingen en heeft daarnaast de afdeling National Marine Facility (NMF) voor de organisatie en logistieke ondersteuning van vaartochten en de afdeling General Support (GES) voor de algemene ondersteuning van wetenschap en bedrijfsprocessen. De afdeling ICT maakt onderdeel uit van de afdeling GES. Het hebben en houden van een adequate ICT-infrastructuur en -ondersteuning is van cruciaal belang voor het excellente onderzoek van NIOZ. Voel jij je aangetrokken tot deze uitdaging in ons bijzondere instituut en herken je je in onderstaand profiel? Dan zien wij je sollicitatie graag tegemoet voor 31 augustus 2022.


DE AFDELING

De ICT afdeling bestaat uit 8 medewerkers en is verantwoordelijk voor het beheer van het netwerk, systemen en applicaties voor het gehele instituut. Het werkt vindt plaats op beide onderzoeklocaties en op onze onderzoeksschepen. De grootste uitdaging voor de afdeling vormt het behoud van de noodzakelijke openheid voor het verrichten van zeeonderzoek en de waarborg van continuïteit en veiligheid van processen. Onze afdeling draagt ook zorg voor een veilig beheer en uitwisseling van bedrijfs- en onderzoeksgegevens. Naast een dienstbare, oplossingsgerichte grondhouding heb je in ons team communicatieve vaardigheden nodig om wensen helder te krijgen. Er wordt een kritische analytische houding gevraagd om de wensen van onderzoekers op haalbaarheid te toetsen. De afdeling beheerst een breed palet aan technische vaardigheden om (soms ongebruikelijke) oplossingen te realiseren en heeft een voortdurende bereidheid en lef tot vernieuwing en verdieping. De basis van de afdeling is een goede samenwerking en afstemming gebaseerd op onderling vertrouwen. Deze kwaliteiten kenmerken ons diverse team dat voorkomende werkzaamheden ervaart en draagt als een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.


DE VACATURE

Als hoofd ICT voer je de dagelijkse leiding over onze ICT afdeling en bewaak je de voortgang en kwaliteit van de werkzaamheden. Je bent het eerste aanspreekpunt voor de gehele organisatie op het gebied van ICT-vraagstukken. Je bent je bewust van de beperkingen van de ICT-infrastructuur, signaleert vroegtijdig mogelijke knelpunten in bedrijfsprocessen en geeft hierover gevraagd en ongevraagd advies. Je oriënteert je op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ICT en beoordeelt deze op bruikbaarheid voor de organisatie. Je overziet de consequenties van aanpassingen in de ICT-infrastructuur en werkprocessen en ontwikkelt concrete plannen en draagvlak om veranderingen door te voeren. Zowel op inhoud als financieel leg je verantwoording af aan de instituutsmanager.

Vereisten

DE KANDIDAAT

Voor deze bijzondere en uitdagende positie zoeken wij een energiek persoon die het leuk vindt om te werken in onze zeer dynamische en internationale wetenschappelijke organisatie, die volop in ontwikkeling is.

Verder beschik je over:

 • een relevante achtergrond en een HBO/WO diploma bijvoorbeeld in de ICT/(Bedrijfs-) informatica
 • ruime en aantoonbare actuele kennis van het ICT landschap
 • ruime ervaring in een leidinggevende rol, bij voorkeur op het snijvlak ICT en organisatie
 • uitstekende vaardigheden op gebied van; projectmanagement, onderhandelen, multidisciplinair samenwerken, advies geven
 • een helikopterview en de (analytische) capaciteiten om complexe situaties te overzien en snel te doorgronden wat waar nodig is
 • een gedeeld streven met de ICT afdeling naar kwaliteit, flexibiliteit en de bereidheid om in drukke tijden een stap extra te zetten
 • voldoende kennis van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift
 • expertise en interesse in security vraagstukken


Daarnaast ben je:

 • een benaderbaar persoon, een daadkrachtige moderne leidinggevende en hebt een hands-on mentaliteit
 • naast afdelingshoofd ook collega en je treedt het werk met de menselijke maat, een gezonde dosis relativering en humor tegemoet
 • een volhouder, integer, omgevingsbewust en organisatiesensitief en een verbinder
 • in staat om de vertaalslag te maken van de behoefte in de organisatie naar passende ICT oplossingen
 • bereid en in de gelegenheid om minimaal 60% van het dienstverband aanwezig te zijn op onze locatie op Texel


Wij streven ernaar dat onze medewerkers een afspiegeling zijn van de diversiteit in de samenleving, waaronder leeftijd, geslacht en culturele achtergrond. Wij verwelkomen daarom sollicitaties van kandidaten die de diversiteit van het NIOZ kunnen vergroten.


DE VOORWAARDEN
We bieden je een fulltime dienstverband (40 uur per week) voor de duur van 1 jaar. Bij goed functioneren en gelijkblijvende organisatieomstandigheden is er uitzicht op een vast dienstverband. Deze functie is ingeschaald in schaal 12  conform CAO-WVOI (max. 5990,- bruto per maand) inpassing op basis van opleidingsniveau en passende werkervaring.  Onze arbeidsvoorwaarden zijn gebaseerd op de cao van de Werkgeversvereniging Onderzoeksinstellingen (WVOI). Je ontvangt 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering van 8,33%. Verder kennen we de volgende aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden: goede pensioenvoorzieningen, 42 vakantiedagen op jaarbasis bij fulltime dienstverband, uitruil-mogelijkheden verlof, fietsplan. Daarnaast stimuleert het NIOZ jouw professionele ontwikkeling gedurende je aanstelling, hiertoe bieden we je uitgebreide cursusmogelijkheden. Indien een verhuizing noodzakelijk is kent onze CAO een ruime tegemoetkoming in de verhuiskosten.


MEER INFORMATIE
Solliciteren op deze functie kan tot 31 augustus 2022. Voor aanvullende informatie over deze vacature kunt u contact opnemen met dhr. Peter Smit, instituutsmanager NIOZ.  Voor aanvullende informatie over de selectieprocedure kunt u contact opnemen met mw. Mylene Lormans, sr. HR adviseur NIOZ. 


of

Apply with Indeed onbeschikbaar