Skip to content

Chemisch Analist

Nederland, Noord-Holland, TexelOcean systems (OCS)

Functieomschrijving

Ben je sterk in analytische chemie en heb je interesse in werk als onderzoeksassistent in oceaanonderzoek? Dan heeft het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) een aantrekkelijke baan voor je op Texel. Voltijdsaanstelling met uitzicht op een vast contract.


DE AFDELING

De afdeling Ocean Systems (OCS) bestudeert de rol van de oceaan in een veranderend klimaat, van evenaar tot pool, van het continentaal plat tot de diepe oceaan en van het verleden tot het heden. De oceaan is het grootste reservoir van CO2 en warmte; oceaancirculatie, menging, biogeochemie en andere processen zijn van enorme invloed op het klimaat op mondiale schaal. Afzettingen op de zeebodem bevatten sporen van veranderingen in condities op land en in de oceaan, in de vorm van resten van organismen als fysische en chemische signalen. Daarmee kunnen we de wisselwerking tussen oceaanprocessen en klimaat in het (verre) verleden reconstrueren. Vandaag de dag verandert het oceaanmilieu snel als gevolg van externe (menselijke) druk, wat van invloed zal zijn op de sterk verbonden maar slecht begrepen oceaanprocessen die het functioneren van mariene ecosystemen en daarmee mede het klimaat bepalen. De afdeling OCS onderzoekt al deze aspecten door middel van expedities op zee, waarbij gegevens en materiaal worden verzameld uit de oceaan en de oceaanbodem. De monsters worden geanalyseerd in laboratoria aan boord en aan land en we hebben een groot archief van gegevens en monsters die in de afgelopen decennia zijn verzameld en die als basis dienen voor het oceaanonderzoek.


DE VACATURE
Binnen de afdeling OCS zoeken wij een onderzoeksassistent die verschillende analytische technieken (o.a. IRMS, LWIA, α/γ spectroscopie, scanning µXRF, continuous flow analysis) gaat uitvoeren en beheren om het onderzoek binnen OCS te ondersteunen. Je bent verantwoordelijk voor de apparatuur en voor een opgeruimd en goed-uitgerust laboratorium. Je meet niet alleen uitdagende monsters uit hele diverse mariene gebieden, maar je onderhoudt ook de apparatuur i.s.m. leveranciers. Bovendien verwerk en beheer je de data. Naast het meten van monsters ondersteun je studenten, promovendi en wetenschappers bij het ontwerpen van experimenten en meetstrategieën. Om toonaangevend onderzoek te faciliteren ben je gemotiveerd om bestaande analytische methodes te verbeteren en actief mee te denken over kwaliteitscontrole en innovatie, zowel binnen OCS als binnen (inter)nationale consortia (bijv. door participatie in intercalibratie studies). Flexibiliteit en enthousiasme om binnen de functie nieuwe technieken te leren is belangrijk voor het analytische werk bij OCS. De werkzaamheden vinden voornamelijk plaats in de laboratoria van de afdeling, maar je kan ook ingezet worden om tijdens zeegaand onderzoek monsters te verzamelen en te analyseren.

Vereisten

DE KANDIDAAT
Voor deze vacature zijn we op zoek naar een onderzoeksassistent met interesse in oceaanonderzoek, een sterk profiel in analytische chemie, en de capaciteiten en flexibiliteit om een aantal uitdagende analytische technieken te (leren) beheersen. Wij zijn op zoek naar een enthousiaste en proactieve collega die graag wil werken in een divers en multidisciplinair team van technici en wetenschappers, waar je altijd met een kritisch oog op kwaliteit werkt. Je respecteert en draagt bij aan de veilige en inclusieve werkomgeving op het NIOZ.

De kandidaat beschikt over:

  • Hbo-laboratoriumtechniek of gelijkwaardig
  • Sterk organisatorisch vermogen met flexibiliteit voor dynamische projecten
  • Een proactieve en kritische houding om de beste resultaten te behalen
  • Ervaring met of interesse in mariene wetenschappen
  • Goede communicatieve vaardigheden in zowel Nederlands als Engels

Wij streven ernaar dat onze medewerkers een afspiegeling zijn van de diversiteit van de samenleving, waaronder leeftijd, geslacht en culturele achtergrond. Kandidaten die in staat zijn de diversiteit van het NIOZ te vergroten stellen wij dan ook zeer op prijs.


VOORWAARDEN
De aanstelling van deze functie bij het Koninklijk NIOZ geschiedt door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Wij bieden een functie voor de duur van 2 jaar (full time), uitmondend in een vast contract bij goed functioneren. Het salaris is conform de CAO-OI in schaal 8 of 9 afhankelijk van opleiding(en) en (relevante) ervaring. Je mag rekenen op aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Wij bieden ruime verhuiskostenvergoedingen voor medewerkers die uit het buitenland komen en ondersteuning bij het vinden van huisvesting.


Niet-EU-burgers kunnen alleen op deze functie solliciteren als zij een geldige werkvergunning hebben om in Nederland te werken, aangezien het geen wetenschappelijke functie betreft.


MEER INFORMATIE
SVoor meer informatie over deze vacature kunt u contact opnemen met Peter Kraal (senior wetenschapper). Voor meer informatie over de procedure kunt u contact opnemen met Sigrid Moerbeek (sr. HR adviseur).  Bezoek het NIOZ en de afdeling Ocean Systems (OCS). Sluitingsdatum voor deze vacature is 28 juni 2022. Let op: sollicitatiegesprekken zijn gepland voor 7–8 juli 2022.