Skip to content

2e Werktuigkundige RV Pelagia

Op locatie
 • 't Horntje, Texel, Noord-Holland, Nederland
National Marine Facilities (NMF)

Functieomschrijving

Ben je sterk in mechanica en zit het varen jou in het bloed? Ben je op zoek naar een baan in een inspirerende organisatie die het maatschappelijk belang dient? Reageer dan snel!

De afdeling Nationale Mariene Faciliteiten (NMF) van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) is op zoek naar een 2e Werktuigkundige (WTK) voor het nationale onderzoeksschip RV Pelagia.


DE ORGANISATIE

NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, is het nationale oceanografische instituut en het expertisecentrum van Nederland voor oceaan, zee en kust. We bevorderen fundamenteel begrip van mariene systemen, de manier waarop ze veranderen, de rol die ze spelen in klimaat en biodiversiteit en hoe ze duurzame oplossingen kunnen bieden aan de maatschappij van de toekomst. Bij NIOZ werken in totaal ongeveer 350 collega’s van ruim 30 nationaliteiten, verdeeld over de hoofdvestiging op Texel en een afdeling in Yerseke.

Ook beheert het NIOZ de nationale onderzoekschepen voor de Nederlandse mariene en maritieme onderzoek gemeenschap. Het NIOZ helpt niet alleen de (inter)nationale wetenschap, maar ook bedrijven, ngo’s en beleidsmakers om grote uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden. Want onze blauwe planeet benutten en beschermen, begint bij begrijpen.


DE AFDELING

De afdeling NMF is een van de departementen bij NIOZ naast 4 onderzoekdepartementen en maakt het voor deze onderzoekers mogelijk om zeegaand onderzoek te doen. Dit doet NMF door:

 • Exploitatie van een eigen vloot bestaande uit 3 onderzoeksschepen, aangestuurd vanuit de fleetoffice. Deze vloot bestaat uit:
  • RV Pelagia met een wereldwijde inzet en 12 bemanningsleden
  • RV Wim Wolff, deze wordt voornamelijk ingezet op de nationale kustwateren, Zeeuwse delta en Waddenzee en telt 4 bemanningsleden
  • RV Adriaen Coenen, vaart voornamelijk op de Waddenzee met 1 bemanningslid.

De RV Pelagia wordt eind 2025 vervangen door het nieuwe schip de Anna Weber-van Bosse dat momenteel gebouwd wordt.

 • Het schip te voorzien van, zeegaand apparatuur, ondersteuning bij datamanagement en gekwalificeerd personeel.
 • Het ontwikkelen en onderhouden van zeegaand apparatuur en instrumenten voor gebruik op NIOZ’ onderzoeksschepen, onderzoeksschepen van derden of bij onderzoek in het veld. Daarbij wordt het grootste deel van het materieel in eigen beheer onderhouden, waardoor innovatie, flexibiliteit en optimale beschikbaarheid wordt gegarandeerd.


DE VACATURE

Als 2e Werktuigkundige ben je verantwoordelijk voor het, tijdens je wacht, toezien op het juist functioneren van de technische installaties aan boord, voor het routine onderhoud volgens Marad en het netjes houden van de machinekamer. Verder voer je reparatiewerkzaamheden uit, zowel in de machinekamer, als aan de diverse kranen en installaties aan dek. Je rapporteert aan de Hoofdwerktuigkundige.

Vereisten

DE KANDIDAAT

We zijn op zoek naar een gemotiveerde en enthousiaste kandidaat met minimaal een afgeronde Mbo-opleiding in de richting van Scheepswerktuigkunde Kleine Schepen (tot 3000 KW) en beschikt over een geldig vaarbevoegdheidsbewijs. Je voldoet aan alle STCW-normen qua certificaten en bent goed bekend met ISM en ISPS.

Ervaring met dieselelektrische voortstuwing is een absolute pré. Ook heb je een drijfveer om met de mogelijke middelen aan boord, zeker straks op de Anna Weber-van Bosse, bij te dragen aan het optimaliseren van de energie efficiëntie en het minimaliseren van de emissies. Je kunt zelfstandig werken en bent stressbestendig. Je beschikt over goede communicatieve en administratieve vaardigheden. Je bezit een geldig paspoort en monsterboekje en hebt een geldige medische keuring voor de zeevaart. Gezien de internationale samenstelling van onze bemanning en opvarenden is een goede beheersing van de Engelse taal een must.


Het NIOZ wil een transparant instituut zijn met een gezond werkklimaat en een inclusieve cultuur, waar mensen met verschillende achtergronden en genders hun talenten inbrengen en verder ontwikkelen. We streven naar inclusieve besluitvormingsprocessen en verwachten van ons leiderschap zichtbare betrokkenheid, bewustzijn van vooroordelen en culturele intelligentie.


DE VOORWAARDEN


 • Een aanstelling bij het NIOZ is een aanstelling bij NWO-I, voor de duur van 1 jaar, dat bij wederzijdse tevredenheid wordt omgezet naar aanstelling voor onbepaalde tijd.
 • Een nette inschaling in schaal 7 conform CAO-WVOI, inpassing in de schaal is afhankelijk van jouw werkervaring en opleidingsniveau en -richting. Daarnaast ontvang je een structurele vaartoelage van 30% boven op je bruto maandsalaris.
 • De vrijheid om je rol invulling te geven en ruimte en mogelijkheden voor jouw persoonlijke (talent-)ontwikkeling o.a. met behulp van de NIOZ Academy.
 • Pensioenregeling via ABP, 8% vakantiegeld in mei en een eindejaarsuitkering in december van 8,33%.
 • Ons vaarschema is: 6 weken op, 6 weken af en we varen over de hele wereld.


AANVULLENDE INFORMATIE

Bij vragen over deze vacature kan je contact opnemen met Aarnoud van de Burgt. Voor aanvullende informatie over de selectieprocedure kunt u een mail sturen naar working@nioz.nl


Sluitingsdatum voor deze vacature is 21 juli. Het streven is een aanstelling per 1 oktober 2024.

of