Skip to content

Communicatieadviseur

Texel, Noord-Holland, NetherlandsGeneral Support (GES)

Job description

Unieke, afwisselende communicatiebaan in een dynamisch, internationaal onderzoeksinstituut aan zee. Het NIOZ zoekt een gedreven, allround communicatieadviseur met hart voor (zee)onderzoek, biodiversiteit en klimaat.


HET INSTITUUT

NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, is het nationale oceanografische instituut en het expertisecentrum van Nederland voor oceaan, zee en kust. We bevorderen fundamenteel begrip van mariene systemen, de manier waarop ze veranderen, de rol die ze spelen in klimaat en biodiversiteit en hoe ze duurzame oplossingen kunnen bieden aan de maatschappij van de toekomst.
Bij NIOZ werken in totaal ongeveer 350 collega’s van ruim 30 nationaliteiten, verdeeld over de hoofdvestiging op Texel en een afdeling in Yerseke.


DE AFDELING

De afdeling communicatie is verantwoordelijk voor de corporate- en wetenschapscommunicatie van het NIOZ: van communicatieplannen maken en uitvoeren, pers- en nieuwsberichten (laten) schrijven en mediacontacten onderhouden tot publieksevenementen organiseren en de NIOZ-website vernieuwen. Ook helpt het team bij NIOZ-interne communicatie en de communicatie rond samenwerkingen zoals de Blauwe Route, BiodiversityXL, het Delta Climate Center i.o. en de vernieuwing van de nationale onderzoeksvloot.
Het communicatieteam bestaat uit een junior communicatiemedewerker, een communicatieadviseur en een afdelingshoofd/communicatieadviseur. Daar hopen wij binnenkort een nieuwe collega-communicatieadviseur aan toe te kunnen voegen. We houden van ons maatschappelijk relevante en mediagenieke werk, we kijken als team naar elkaar om en ondersteunen elkaar bij werkzaamheden als het nodig is. Er heerst een informele sfeer en collega’s vanuit allerlei afdelingen kunnen bij ons binnenlopen met een vraag of verzoek.


DE VACATURE

Als communicatieadviseur beantwoord je interne en externe communicatievragen, (bege)leid je diverse projecten en draag je actief bij aan het opstellen en uitvoeren van effectieve communicatieplannen en de overkoepelende communicatiestrategie. Je hebt eigen taken, verantwoordelijkheden en regie én je werkt goed samen met de rest van het team, met interne collega’s van de wetenschappelijke en ondersteunende afdelingen, en met externe communicatiecollega’s en freelance uitvoerders.

Job requirements

DE KANDIDAAT

Je hebt een relevante opleiding op hbo/wo-niveau afgerond en minimaal vijf jaar ervaring in een communicatiefunctie.

Je hebt uitstekende mondelinge en redactionele vaardigheden en je schrijft foutloze, heldere en inclusieve teksten in het Nederlands en het Engels. Ervaring en affiniteit met interne en externe communicatie, met wetenschapscommunicatie, projectleiding en met het vernieuwen van een organisatie-brede website zijn stuk voor stuk pré’s.

Jouw competenties:

 • Je bent communicatief en in staat om complexe boodschappen helder over te brengen en hierover de interactie met de doelgroep aan te gaan.
 • Je hebt een helicopterview, want je overziet delen en het geheel van ontwikkelingen, vraagstukken en projecten.
 • Je bent klantgericht, omdat je (complexe) wensen vertaalt naar verbeterde of vernieuwde diensten en producten.
 • Je bent omgevingsbewust, want je houdt jezelf op de hoogte van de ontwikkelingen die van belang zijn voor het communicatieteam.
 • Je bent organisatie-sensitief, want je toont inzicht in (in)formele belangen en krachtenvelden binnen en buiten de organisatie.
 • Je bent vindingrijk en zelfredzaam bij het vinden van de juiste oplossing voor een vraagstuk. Daarnaast heb je de nodige creativiteit om aantrekkelijke output te genereren.
 • Je bent collegiaal en hebt oog voor je collega’s en de gezamenlijke teamdoelstellingen, je bent gedreven en prettig in de omgang. Je zoekt jouw collega’s actief op om samen tot een goedlopende werkafstemming te komen.

NIOZ wil een transparant instituut zijn met een gezond werkklimaat en een inclusieve cultuur, waar mensen met verschillende achtergronden en genders hun talenten inbrengen en verder ontwikkelen. We streven naar inclusieve besluitvormingsprocessen en verwachten van ons leiderschap zichtbare betrokkenheid, bewustzijn van vooroordelen en culturele intelligentie.

DE VOORWAARDEN

 • Een aanstelling bij het NIOZ is een aanstelling bij NWO-I, voor de duur van 1 jaar voor 32-40 uur per week, dat bij wederzijdse tevredenheid wordt omgezet naar aanstelling voor onbepaalde tijd.
 • Een nette inschaling in schaal 10/11 conform CAO-WVOI, inpassing in de schaal is afhankelijk van jouw werkervaring en opleidingsniveau en -richting.
 • De vrijheid om je rol invulling te geven en ruimte en mogelijkheden voor jouw persoonlijke (talent-)ontwikkeling o.a. met behulp van de NIOZ Academy.
 • 338 vakantie uren op jaarbasis van een full-time werkweek van 40 uur.
 • Pensioenregeling via ABP, 8% vakantiegeld in mei en een eindejaarsuitkering in december van 8,33%.
 • Telefoonkostenvergoeding van €15,- per maand, naar rato van jouw dienstverband.
 • 2e klas reizen met het OV wordt 100% vergoed.
 • Een arbeidsvoorwaardenregeling waarbij het salaris ingeruild kan worden voor vrije dagen of andersom, of je kan salaris of verlofuren eens per 5 jaar inzetten voor de aanschaf van een fiets met belastingvoordeel. 
 • We werken hybride om zo een goede balans na te streven. Thuiswerkvoorzieningen worden mogelijk gemaakt; denk aan een laptop en vaste werkplek, een thuiswerkvergoeding per dag a 3.05, en een financiële regeling t.b.v. het inrichten van jouw thuiswerkplek.


AANVULLENDE INFORMATIE

Bij vragen over deze vacature kan je contact opnemen met Kim Sauter. Voor aanvullende informatie over de selectieprocedure kunt u een mail sturen naar working@nioz.nl

or

Apply with Indeed unavailable