Skip to content

Superintendent voor onze NIOZ vloot

Op locatie, Hybride
 • 't Horntje, Texel, Noord-Holland, Nederland
National Marine Facilities (NMF)

Functieomschrijving

Wil jij werken in een inspirerende organisatie die het maatschappelijk- en klimaatbelang dient? Word jij blij van werken met gepassioneerde collega's die een brede blik op de wereld hebben en in het bijzonder die op en onder de zeespiegel opereren? En ben jij een organisatorische duizendpoot? Dan zien wij je sollicitatie graag tegemoet. De afdeling National Marine Facilities (NMF) van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) is op zoek naar een Superintendent voor haar vloot bestaande uit 3 schepen.


HET INSTITUUT

NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, is het nationale oceanografische instituut en het expertisecentrum van Nederland voor oceaan, zee en kust. We bevorderen fundamenteel begrip van mariene systemen, de manier waarop ze veranderen, de rol die ze spelen in klimaat en biodiversiteit en hoe ze duurzame oplossingen kunnen bieden aan de maatschappij van de toekomst. Bij NIOZ werken in totaal ongeveer 350 collega’s van ruim 40 nationaliteiten, verdeeld over de hoofdvestiging op Texel en een afdeling in Yerseke. De thuisbasis van de vloot bevindt zich op Texel.


DE AFDELING

De afdeling NMF is een van de departementen bij NIOZ naast 4 onderzoekdepartementen en maakt het voor deze onderzoekers mogelijk om zeegaand onderzoek te doen. Dit doet NMF door:

 • Exploitatie van een eigen vloot bestaande uit 3 onderzoeksschepen, aangestuurd vanuit de fleetoffice. Deze vloot bestaat uit:
  • RV Pelagia met een wereldwijde inzet en 12 bemanningsleden
  • RV Wim Wolff, deze wordt voornamelijk ingezet op de nationale kustwateren, Zeeuwse delta en waddenzee en telt 4 bemanningsleden
  • RV Adriaen Coenen, vaart voornamelijk op de Waddenzee met 1 bemanningslid.

De RV Pelagia wordt eind 2025 vervangen door het nieuwe schip de Anna Weber-van Bosse dat momenteel gebouwd wordt.

 • Het schip te voorzien van, zeegaand apparatuur, ondersteuning bij datamanagement en gekwalificeerd personeel.
 • Het ontwikkelen en onderhouden van zeegaand apparatuur en instrumenten voor gebruik op NIOZ’ onderzoeksschepen, onderzoeksschepen van derden of bij onderzoek in het veld. Daarbij wordt het grootste deel van het materieel in eigen beheer onderhouden, waardoor innovatie, flexibiliteit en optimale beschikbaarheid wordt gegarandeerd.


DE VACATURE

Als superintendent ben je verantwoordelijk voor het technisch en operationeel beheer van de 3 schepen in de breedste zin van het woord en ben je hiervoor het aanspreekpunt voor de bemanning. De positie is onderdeel van de fleetoffice die naast een superintendent bestaat uit; een beleidsmedewerker NMF, de managementassistent een akoestisch specialist en een PIN-project officer. De fleetoffice valt onder directe leiding van het hoofd NMF. De functie wordt meest uitgevoerd vanaf de standplaats op Texel. Incidenteel is het nodig om naar de schepen toe te reizen. De superintendent werkt nauw samen met de Wetenschappelijk coördinator van de cruise, de inkoopafdeling van NIOZ en heeft daarnaast afstemming met de kapitein/schipper en de hoofd werktuigkundige.

De superintendent is verantwoordelijk voor;

 • een uitstekende technische staat van de schepen. Daartoe beheert deze o.a. de dok- en reparatieperioden, houdt onderhoudsschema’s up to date, organiseert reparatiewerkzaamheden.
 • het borgen van de veiligheid aan boord conform geldende wet- en regelgeving en richtlijnen. Daartoe blijft deze op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en wijzigingen en vertaalt deze naar praktische toepassing voor NIOZ.
 • het waarborgen van deze veilige en betrouwbare inzet van de schepen op lange termijn op een kostenefficiënte wijze.
 • rapportages betreffende budgetten en kosten, en een efficiënt gebruik van de aangewezen automatiseringssystemen
 • het toezien op naleving van de sustainability doelstelling op weg naar een klimaat neutrale operatie.


Naast de dagelijkse gang van zaken lopen er momenteel een aantal unieke en uitdagende projecten waarin de superintendent een belangrijke rol speelt, zoals bijvoorbeeld;

 • Het vertalen van strategische doelen en regelgeving naar een uniform scheepsmanagementsysteem voor de nieuwbouw schepen.
 • Verzorgen van de juiste en begrijpelijke instructies aan bemanning en niet-technici over nieuwe werkprocessen en systemen die gepaard gaan met de oplevering van het nieuwe schip.

Vereisten

DE KANDIDAAT

We zijn op zoek naar een klimaatbewuste, gemotiveerde en enthousiaste kandidaat met minimaal 5 jaar relevante ervaring met zeegaande schepen. Je hebt minimaal een afgeronde Mbo-opleiding, in scheepswerktuigkunde of een andere maritieme opleiding. Daarnaast heb je uitstekende communicatieve vaardigheden in zowel in het Nederlands als in het Engels (mondeling en schriftelijk) en kan je schakelen en afstemmen op diverse niveaus en processen. Je bent in staat risico's te herkennen, op waarde te schatten, te mitigeren en te rapporteren. Verder ben je resultaatgericht en beschik je over sterke plannings- en organisatievaardigheden en heb je affiniteit met (het inrichten van) de automatiseringssystemen. Je bent proactief in het bijhouden van vakkennis en blijft op de hoogte van wijzigingen in wet- en regelgeving. Daarbij ben je zelfstandig in staat de capaciteiten van de bemanning op de schepen te benutten om de doelstellingen te behalen.


Het NIOZ wil een transparant instituut zijn met een gezond werkklimaat en een inclusieve cultuur, waar mensen met verschillende achtergronden en genders hun talenten inbrengen en verder ontwikkelen. We streven naar inclusieve besluitvormingsprocessen en verwachten van ons leiderschap zichtbare betrokkenheid, bewustzijn van vooroordelen en culturele intelligentie.


DE VOORWAARDEN

 • Een aanstelling bij het NIOZ is een aanstelling bij NWO-I, voor de duur van 1 jaar, dat bij wederzijdse tevredenheid wordt omgezet naar aanstelling voor onbepaalde tijd.
 • Een nette inschaling conform CAO-WVOI met een maximaal bruto fulltime salaris van € 4679,- p mnd, salarisniveau is afhankelijk van jouw werkervaring en opleidingsniveau en -richting.
 • De vrijheid om je rol invulling te geven en ruimte en mogelijkheden voor jouw persoonlijke (talent-)ontwikkeling o.a. met behulp van de NIOZ Academy.
 • 338 vakantie uren op jaarbasis van een full-time werkweek van 40 uur.
 • Pensioenregeling via ABP, 8% vakantiegeld in mei en een eindejaarsuitkering in december van 8,33%.
 • 2e klas reizen met het OV wordt 100% vergoed.
 • Een arbeidsvoorwaardenregeling waarbij het salaris ingeruild kan worden voor vrije dagen of andersom, of je kan salaris of verlofuren eens per 5 jaar inzetten voor de aanschaf van een fiets met belastingvoordeel.
 • We werken hybride om zo een goede balans na te streven.


MEER INFORMATIE

Bij vragen over deze vacature kan je contact opnemen met Aarnoud van de Burgt. Voor aanvullende informatie over de selectieprocedure kunt u een mail sturen naar working@nioz.nl

Sluitingsdatum voor deze vacature is 21 juli.

of