Overslaan naar content

Chemisch Analist (Nutriëntenlaboratoria)

Op locatie
 • 't Horntje, Texel, Noord-Holland, Nederland
Ocean systems (OCS)

Functieomschrijving

HET INSTITUUT

NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, is het nationale oceanografische instituut en het expertisecentrum van Nederland voor oceaan, zee en kust. We bevorderen fundamenteel begrip van mariene systemen, de manier waarop ze veranderen, de rol die ze spelen in klimaat en biodiversiteit en hoe ze duurzame oplossingen kunnen bieden aan de maatschappij van de toekomst. Bij NIOZ werken in totaal ongeveer 350 collega’s van ruim 30 nationaliteiten, verdeeld over de hoofdvestiging op Texel en een afdeling in Yerseke.

Ook beheert het NIOZ de nationale onderzoekschepen voor de Nederlandse mariene en maritieme onderzoek gemeenschap. Het NIOZ helpt niet alleen de (inter)nationale wetenschap, maar ook bedrijven, ngo’s en beleidsmakers om grote uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden. Want onze blauwe planeet benutten en beschermen, begint bij begrijpen.


DE AFDELING

De afdeling Oceaansystemen (OCS) bestudeert de rol van de oceaan in een veranderend klimaat, van evenaar tot pool, van het continental plat tot de diepe oceaan, nu en in het verleden. Aangezien de oceaan het grootste reservoir van CO2 en warmte op aarde is, hebben oceaancirculatie, menging, biogeochemie en andere processen een grote invloed op het mondiale klimaat, maar op zijn beurt verandert de oceaan snel door (menselijke) stressfactoren, waardoor complexe terugkoppelingen ontstaan. Daarnaast hebben zeebodemsedimenten veranderingen in de omstandigheden op het land en in de oceaan in het verleden geregistreerd, in de vorm van biologische residuen of fysische en chemische signalen, waardoor we terugkoppelingen tussen oceanische processen en het klimaat in het (verre) verleden kunnen reconstrueren. De afdeling OCS onderzoekt het functioneren van de oceaan door middel van zeegaande expedities, tijdens welke data en monsters van de waterkolom en het sediment worden verzameld. De monsters worden geanalyseerd in laboratoria aan boord en op het Instituut en we hebben de afgelopen decennia een grote hoeveelheid informatie en monsters verzameld, die als basis dient voor ons oceaanonderzoek.

Vereisten

DE VACATURE

Bij OCS zijn we op zoek naar een Chemisch Analist (onderzoeksassistent) om het analytische team te versterken dat werkt in onze Nutriëntenlaboratoria. Het werk vindt voornamelijk plaats in de OCS laboratoria, maar je kunt ook voor korte periodes worden ingezet om monsters te verzamelen en te analyseren tijdens zeegaande expedities. 

Voor deze dynamische en afwisselende functie verwachten we dat je:

 • Verschillende experimentele technieken beheert en uitvoert, waaronder nutriëntenanalyses en isotopenanalyses (spectrofotometrie, isotopenverhouding massaspectrometrie, vloeibaar-water isotopenanalyse);
 • Het vermogen, de flexibiliteit en het enthousiasme toont om nieuwe technieken te leren;
 • Grensverleggend onderzoek mogelijk maakt door bestaande analysetechnieken te verbeteren en bij te dragen aan kwaliteitscontrole en innovatie, zowel binnen OCS als binnen (inter)nationale consortia voor bijvoorbeeld intercalibratie;
 • Studenten en wetenschappers ondersteunt bij het plannen en uitvoeren van experimenten en analyses;
 • Analytische apparatuur onderhoudt en problemen oplost, waarbij je ook het onderhoud door gespecialiseerde technici coördineert;
 • De (ruwe) analytische data verwerkt en archiveert met behulp van het Data Archiveringssysteem (DAS) van het NIOZ.


DE KANDIDAAT

Voor deze functie zijn we op zoek naar een kandidaat met een sterk profiel in analytische chemie en de capaciteiten en flexibiliteit om verschillende uitdagende analytische technieken onder de knie te krijgen. We zoeken een enthousiaste en proactieve collega die graag werkt in een divers en multidisciplinair team van technici en wetenschappers, altijd met een scherp oog voor datakwaliteit. Je respecteert en draagt bij aan de veilige en inclusieve werkomgeving van het NIOZ.


De kandidaat heeft:

 • Afgeronde Bachelor/HBO opleiding in laboratoriumtechnieken of gelijkwaardig, bij voorkeur analytische chemie;
 • Affiniteit en bij voorkeur ervaring met nutriënten- en/of isotopenanalyses;
 • Sterke organisatorische vaardigheden met flexibiliteit om in dynamische projecten te werken;
 • Een proactieve en kritische houding om optimale resultaten te garanderen;
 • Ervaring of interesse in oceaanwetenschappen;
 • Sterke communicatieve vaardigheden in het Nederlands en Engels


Het NIOZ wil een transparant instituut zijn met een gezond werkklimaat en een inclusieve cultuur, waar mensen met verschillende achtergronden en genders hun talenten inbrengen en verder ontwikkelen. We streven naar inclusieve besluitvormingsprocessen en verwachten van ons leiderschap zichtbare betrokkenheid, bewustzijn van vooroordelen en culturele intelligentie.


DE VOORWAARDEN

 • Het dienstverband van deze fulltime functie bij Koninklijk NIOZ is bij NWO-I voor de duur van 1 jaar, dat bij wederzijdse tevredenheid wordt omgezet naar een aanstelling voor onbepaalde tijd.
 • Salaris conform CAO-WVOI schaal 8/9, afhankelijk van opleiding en relevante ervaring van de kandidaat.
 • De vrijheid om je rol invulling te geven, en ruimte en mogelijkheden voor jouw persoonlijke (talent-)ontwikkeling o.a. met behulp van de NIOZ Academy.
 • 338 vakantie-uren op jaarbasis bij een fulltime werkweek van 40 uur.
 • Pensioenregeling via ABP, 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering van 8,33%.
 • 2e klas reizen met het OV wordt 100% vergoed.
 • Een arbeidsvoorwaardenregeling waarbij het salaris ingeruild kan worden voor vrije dagen of andersom, of je kan salaris of verlofuren eens per 5 jaar inzetten voor de aanschaf van een fiets met belastingvoordeel.

Houd er rekening mee dat niet-EU-burgers alleen op deze functie kunnen solliciteren als ze een geldige werkvergunning hebben om in Nederland te werken, aangezien het niet wordt beschouwd als een wetenschappelijke functie.


MEER INFORMATIE
Voor meer informatie over deze vacature kun je contact opnemen met Gert-Jan Reichart (afdelingshoofd OCS) of Peter Kraal (voorzitter selectiecommissie). Voor meer informatie over de aannameprocedure kun je een e-mail sturen naar working@nioz.nl.


Sluitingsdatum voor deze vacature is 28 juli.

of